Hülya'nın Penceresinden Yaşama Dair Herşey

8 Nisan 2016 Cuma

PEYNİR AŞKINA!



Merhabalar Arkadaşlar,

Sizlerde benim gibi peynirle ufak çaplı aşk ilişkisi olan insanlardan mısınız ? Burun bakalım bu yazı sizin için..


1. KARS GRAVYERi

Tom ve Jerry dediğimde aklınıza gelen peynir türüdür.. Jerry'nin yürüttüğü peynirleri canınızın çekmediğini söylemeyin :).. Ülkemizde Kars bölgesinde üretilen bu peynir çok güzel aromaya sahip.. Ben genel de bana misafirliğe gelen arkadaşlarıma hazırladığım peynir tabağında ve makarnalarda sıklıkla kullanıyorum :)..




2. ESKİ KAŞAR

Aslında itiraf etmem gerekirse eski ve yeni kaşar arasında ne fark derseniz bunu önceleri çok ayırt edebilen bir insan değildim..:) Kayın validem çok sever ve kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Normal kaşar peynirinden daha keskin bir tada sahip.. Ülkemizde eski kaşarın en lezzetli yapıldığı bölgelerin başında Kars ve Ardahan geliyor..Sıcak bir ekmekle çok güzel gider :)..






3. TULUM

Tulum deyince benim için akan sular durur.. Kıl Keçisi tulumlara basılarak yapılıyor.. Ülkemizin bir çok bölgesinde üretiliyor ama benim favorim  ege bölgesinde yapılan Bergama tulumudur. Keskin ama aynı zamanda yumuşak tada sahiptir. Kahvaltı, börek , makarna , sıcak ekmek arası domates ve yeşilliklerle birlikte sıkılıkla tükettiğimiz, elimden gelse her şeye koymak isteyeceğim bir peynir türüdür.. 





4. BEYAZ PEYNİR

Çok fazla beyaz peynir çeşidi olmakla beraber benim favorim üniversite yıllarında Tekirdağ da tattığım Edirne yumuşak peynir.. Özellikle yumuşak peynir olarak belirttim çünkü yumuşak ve sert olarak iki tür olarak satılıyor idi.. Bana göre diğer beyaz peynir türlerine göre daha aromalı bir peynir türü.. Öğrencilik dönemlerimizde bölgenin halis zeytinyağı ile birlikte sayelerinde aç kalmadık :):):) Şarköy kulakların çınlasın!





6. EZİNE PEYNİRİ

Yine vazgeçilmez lezzetlerden kendisi.. Eşimle birlikte pazardan sıklıkla alıyoruz ve beraberinde aldığımız yufkalarla birlikte mis gibi gözleme yapıyorum.. Domates, roka, tere ile servis ediyorum. Kahvaltılarda , böreklerde kullanıyorum ama  Karpuz ve domates ikilisinin yanında olduğunda sanırım yemede yanında yat moduna girebiliyorsunuz..  Çanakkale Ezine'ye selam olsun!

5. ERGANİ PEYNİRİ

Bu peyniri çocukluğumdan biliyorum.. Dedem ve anneannem sırf bu peyniri yerinden almak için trenle düşerlerdi yollara :).. Emin olun o zahmete değiyordu.. Diyarbakır Ergani de yapılan bu peynire rastlarsanız mutlaka tadın.. Rengi beyaz , sert ve tuzlu sura salamura ediliyor..  Ufak bir tüyo çok tuzlu olması sebebi ile sofraya gelmeden önce annem ılık suda bekletirdi.. ;)




7. KEÇİ PEYNİRİ


Bence sevdiğim peynirler arasında en keskin tada sahip peynir keçi peyniri..  Tost da efsane oluyor ayrıca soslarda da kullanıyorum.. Pane yapılıp kızartılınca tatmıştım , denk gelirseniz mutlaka denemelisiniz..  Ben kullanmadım ama bir çok yemek programında tatlılarda da kullanıldığını gördüm . Sizi kendinizden alan bir aromaya sahip..




Sivas'ta yetişmenin de etkisi ile damağım daha keskin peynir tatlarında alışkın.. Çünkü dedem kendi yetiştirdiği hayvanların sütünden kendi peynirini kendi üretirdi. Sonra kış ayları için bu peynirleri tuz ile birlikte küplere basıp, ağzını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra toprak altına gömer ve  3-4 ay kadar bekletirdi.. 4 ay sonunda çıkan o küp peynirin lezzetini unutmak imkansız. 

Odun ateşinde pişmiş sıcacık ekmek , mis kokulu tereyağ ve güzel bir peynir üçlüsüne kim hayır diyebilir.. - Hülya yeter artık dediğinizi duyar gibiyim :))) - 

Keyifle okumanız dileği ile..

Sevgiyle Kalın..









2 yorum:

  1. Peynir yazısını görünce hemen geldim! Beyaz peynire bayılıyorum ben de, hatta aramızda bir aşk vardır! :) Sonra taze kaşar, dil peyniri... Ama tadı keskin olan peynirleri sevemiyorum. :( Yediğim an midem bulanıyor. Babaannem ve halama benzemişim galiba. :) Sevgilerimle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz doğup büyüdüğümüz yerlerden ve hayatımızdaki insanlarından etkisi ile gelişiyor damak zevkimiz :).. Bende hem doğduğum büyüdüğüm yer Sivasın hem üniversite okuduğum Trakya bölgesinin ve şuan yaşadığım yer Akdenizin'de etkisi ile çok geniş bir damak zevkine sahip oldum :)))) Belki ilerde denersin sende aromalı şeyleri nedersin :D Sevgilerrr

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popular Posts

Categories

Bana daha kolay ulaşmak için izlemeye nedersin?

Popular Posts