Hülya'nın Penceresinden Yaşama Dair Herşey

4 Nisan 2016 Pazartesi

HÜLYA'NIN KİTAP ÖNERİLERİ TOP 10







Merhabalar Arkadaşlar,


Kitap okumak , insanın hayatınında hızla geçen zamanı en verimli şekilde geçirdiği nadir anlardandır. Ben daha ilkokuldayken maalesef hiç kitap okumayı sevmeyen bir çocuktum.. Sokaklarda arkadaşlarımla oynamak , çamura bulanmak daha çok hoşuma gidiyordu açıkçası.. Hayatını hep çok okuyarak geçiren bir kadın olan benim güzel annem , bizi teşvik etmek için elinden geleni hep yaptı.. Başarılıda oldu şimdi 3 kardeş hepimiz ayrı ayrı tam bir kitap kurduyuz.. Nasıl mı başardı ? En sevdiğimiz gençlik kitaplarını alır;
-Yaşıtım olan herkes bilir İpek Olgun serisini :) -  bizden önce okur ve konusunu parça parça anlatır en can alıcı yerinde anlatmayı bırakırdı.. Çok merak ediyorsanız alın okuyun derdi :)).. Zekice değil mi.. 

Okudukça farklı insanların hikayelerini merak ettim böylelikle... Baş ucumda duran bir kitabım vardır mutlaka.. Yatmadan bir kaç sayfa çevirmeden uyumamayı alışkanlık haline getirdim.. 

Okuduğum kitaplardan sizler için de bir top listesi oluşturdum.. Umarım beğenirsiniz.. 








1 - SİMYACI  ( Yazar : Paulo Coelho ) 

Yayınlanma tarihi : 1988


Hayatımda defalarca okuyup da sıkılmayacağım kitaplardan bir tanesi.. Önemi büyük.. Simyacı , İspanya'dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının felsefi öyküsüdür..Simyacı, kılavuzluk niteliği ön planda olan bir başyapıt.. Altı yılda 42 ülkede 26 dile çevrilerek 7 milyondan fazla satmıştır.. 
''Simyacıyı bulmak kendini bulmaktır ''. 








2. BİR ÇİFT YÜREK ( Yazar : Marlo Morgan )

Yayınlanma Yılı : 2000

Aborjin yerlilerinin yaşamlarını ve bu yaşantının aslında bütün insanların ortak bir yaşantısı olduğunu, fakat bizim buna ne kadar yabancı olduğumuzu dile getiriyor.. Kitabı okuyalı yıllar oldu fakat hala okumayı bitirdiğim andaki etkisini üzerimden atamadım.. Aborjinlerin yaşam öyküsüne hayran kalacaksınız.. İsmine aldanmayın aşk öyküsü sanıp aldığınız bu kitabın içerisinden , gerçek bir olaya dayalı olan , ütopik bir yolculukla karşılaşıyorsunuz.. 
Bu sebeple sizler için yazarlarımızın da yorumlarından alıntı yapıyorum.. 

Bugüne dek size iki kitabı "mutlaka" diye tavsiye ettim... Martı ve Simyacı... Bu üçüncüsü... Bir Çift Yürek... Bu kitaptan çok alıntı yapacağım... Çok söz edeceğim... siz de kitabın sayfalarını çevirirken bana kim bilir kaç defa teşekkür edeceksiniz, adım gibi biliyorum..."
-Hıncal Uluç, Sabah Gazetesi

Batıyı Sarsan yürek!... Çevrenize yabancılaşmaya başladığınızda okuyun derim, bir kapı mutlaka aralanacak!..."
-Ayça Atikoğlu, Milliyet Gazetesi

"İnsanlığın çoktan yitirdiği geçmişini merak edenler için."
-Füsun Özbilgen, Posta Gazetesi

"Bu haftasonu bu kitabı okuyun, Pazartesi hayata yeni -ve daha iyi- bir insan olarak başlayın!
-Murat Birsel, Sabah Gazetesi



3. AŞK VE GURUR ( Yazar : Jane Austen )


Yayınlanma tarihi : 1813


Ben daha orta sonda iken annemin bir arkadaşı bizi ziyarete geldiğinde bana hediye getirmişti bu kitabı.. Soluksuz okumuştum.. Taşralı bir ailenin 5 kızından biri olan Elizabeth Bennett ve varlıklı toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmalı bir aşk hikayesi.. O yıllarda beni etkisi altına alan bu roman 2005 yılında film olarak uyarlandı.. Yönetmen koltuğunda  Joe Wright var..





4. DORIAN GRAY 'İN PORTRESİ  ( Yazar : Oscar Wilde )

Yayınlanma Yılı : 1891


Özellikle bir genç adamın büyümesini , eğitimini , gelişimini , kendini ve inançlarını keşfetmesini işleyen Dorian Gray'in Portresi için yazar Oscar Wilde '' Bir ruhun hikayesi '' demişti.. Çok çarpıcı bir roman .. Kitap , gotik korku fantazi türünde olup , Dorian Grayin haz ve ölümsüz güzellik için şeytana ruhunu satmasını konu edinir.. Çok düşündürücü yönleri olmakla beraber , Kalan dış dünyanın yanında iç dünyanın çirkinleşmesi bir resimde canlandırılır.. Okumadı iseniz mutlaka öneririm.. Etkisi altında kalacağınız bir roman..Son olarak karakterden bir söz paylaşacağım;

 '' Keyif ise her şeyi tattım . Mutluluk ise asla ''






5. VADİDEKİ ZAMBAK ( Yazar : Balzac )

Yayınlanma Yılı : 1835


1815 - 1830 Yıllarında Fransa da geçen bu romanda , Paris Aristokrasisinin en gözde ve en güçlü kadınlarından biri olan , kocasından umduğu ilgiyi bulamayan , ama ihaneti de kendine yediremeyen Henriette ile asil bir ailenin mutsuz bir çocuğu olan Felix'in aşkarı ile ortaya çıkan insan toplumu ve erdemlerini sorgulayan düşüncelerini yansıtan bir eser..


'' Başkalarının mutluluğu, artık mutlu olmayanların avuntusudur ''

                                                            Vadideki Zambak , Balzac





6. ANGELA'NIN KÜLLERİ ( Yazar : Frank McCourt )

Yayınlanma Yılı : 1996


Bu kitap uzun süreye yayarak okuduğum nadir kitaplardan.. Çünkü bazı kitapları sindirmek gerekiyor.. Karakterler o kadar güzel işlenmiş ki. Hayatımda okuduğum en güzel biyografik roman diyebilirim.. Bazı yerlerde güldürürken ansızın ağlarken bulabilirsiniz kendinizi..  Ustaca yazılmış sade bir dili var ve  adeta tüm karakterleri yaşıyorsunuz..


Konusu : 
"Geriye bakıp çocukluğumu anımsadığımda, nasıl hayatta kalabildiğime hâlâ şaşarım." 
Ekonomik kriz sırasında, Amerika'ya yeni gelmiş bir göçmen ailesinin çocuğu olarak, Brooklyn'de dünyaya gelen ve İrlanda'nın Limerick kentindeki yoksul mahallelerde büyüyen Frank McCourt'un anıları böyle başlıyor. Frank'ın babası Malachy, genellikle çalışmadığı, çalıştığı zamanlar da aldığı parayı içkiye yatırdığı için, annesi Angela'nın çocuklarını bakıp besleyecek parası yoktur. Ancak aynı Malachy, sorumsuz ve garip bir adam olmasına karşın, Frank'ın hikâye yazma yeteneğini ortaya çıkaracaktır. Frank, babasının, İrlanda'yı kurtaran Cuchulain hakkında anlattığı hikâyelerle, annesine bebekler getiren, Yedinci Basamaktaki Meleğin hikâyesiyle büyür.





7. OLASILIKSIZ ( Yazar : Adam Fawer )

Yayınlanma Yılı : 2005


Başımıza gelen , ilk olarak ve kolaya kaçarak, mistik olarak algıladığımız konuların aslında fizikle ve bilimle açıklanabileceğini anlatır kitap.. Uzmanlığı olasılıklar üzerine olan bir öğretim görevlisi David Caine'nin hikayesini okuyacaksınız.. Tanıtım bülteninden sizler için aldığım yazı kitabın konusunu bize çok güzel özetliyor aslında..


Bitirmek için yarını, başkasına anlatmak için bitirmeyi beklemeyeceksiniz.

Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi?

Siz hiç Loto'da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar?

Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün parayı kırmızıya yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa daha fazlası mı?

Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parkta baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiniz. Evet, Deja Vu. Sizce nedir Deja Vu; Geçmiş mi, rüya mı yoksa geleceği mi görüyorsunuz?

Eğer siz de kontrolün kimde olduğunu merak ediyorsanız, 'Olasılıksız' tam size göre bir roman…
(Tanıtım Bülteninden)








8. EMPATİ ( Yazar : Adam Fawer )

Yayınlanma Yılı : 2008


Adam Fawer kitabını okuyorsanız , kitabın sizi içerisine alması için sabırla beklemeniz gerekiyor..

Çünkü tam sıkıldığınızı düşündüğünüz anda konunun içerisinde kayboluyorsunuz.. Kitabı okumaktan vazgeçme kararı almışken , bir bakıyorsunuz kitabı bitirmişsiniz.  Dili çok sade.. Müzik , Felsefe , Din , Bilgisayar, hatta bazı diziler hakkında da fikirler edinebiliyorsunuz.. Sonu hiç beklemediğiniz sürpriz bir şekilde bitiyor :)


Yaşamınızın kontrolü sizde değil!
Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.
Bu kitabı kapatabilirsiniz.
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz.
Ne isterseniz yapabilirsiniz.
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz.
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz.
Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.
Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın.
Sadece ‘isteklerinizin’ tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.
EDEBİYAT, BİLİM VE FELSEFE RUHUNUZA AKACAK,
OKUDUKÇA BAĞLANACAK, BAĞLANDIKÇA OKUYACAKSINIZ… ( Tanıtım Bülteninden )


9. SENDEN ÖNCE BEN ( Yazar : Jojo Moyes )

Yayınlanma Yılı : 2013


Bu kitabı arkadaşlarımızın önerisi üzerine okumuştum.. Tanıtımındaki şu söz ile yola çıkarsak ''Birbirlerine aştan başka verecek hiç bir şeyleri yoktu'' tamda söylendiği gibi bitti kitap..

Sanırım benim gibi sizi de biraz ağlatacak...  Hala okumadıysanız ve ruhunuza dokunacak bir alternatif arıyorsanız tavsiye ederim.. Kitap ile ilgili  yorumları da ayrıca sizlerle paylaşmak istiyorum..

"Sakin Son Bölümleri Otobüste Giderken Okumayın. Ağlamamak için kendinizi tutmaya çalışırken bir enkaza dönüşebilirsiniz." 
Tracy Williams

"Bu kitabı okuyunca duygudan duyguya koşacağınız bir lunaparka girmiş gibi oluyorsunuz. Okurken dünyayı ve zamanı durdurmak isteyeceksiniz." 
Dooster

"Arkadaşların elden ele dolaştıracağı bir roman olacak. Moyes karizmatik, gerçekçi ve çarpıcı karakterler yaratmayı çok iyi biliyor." 
The Independent

"Sizi bu kadar içine çekecek başka bir kitap bulmanız çok zor. Yıllardır okuduğum en güzel kitap." 
Gill B. 

"Bu hikâyeyi kitap bittikten çok uzun bir süre sonra bile hatırlayacak, her daim yanınızda taşımak isteyeceksiniz." 
Romantic Book Lover



10.  MELEKLER VE ŞEYTANLAR & DA VINCI ŞİFRESİ & KAYIP SEMBOL & CEHENNEM 


Yayınlanma Yılı : 2000 / 2003 / 2009 / 2013

Öncelikle sizlere araştırmacı yazarımız Dan Brown'dan bahsetmek istiyorum.. Yazılarında ki akıcılık, detay, incelik, ve sürükleyicilik inanılmaz.. Dili çok sade .. Sanırım tüm kitaplarını okudum ve biraz heyecan aksiyon istiyorsanız , şifreler çözmeye merakınız varsa , sürprizlere hazırlıklı iseniz mutlaka okuyun derim.. 

Harvard Üniversitesi Simge-Bilim Profesörü Robert Langdon ile her kitap ayrı bir serüven sizlerle..
Melekler ve Şeytanlar ile İlluminati ve Katolik kilisesi arasında geçen heyecan dolu olaylar anlatılırken , Da vinci Şifresin de Hz. İsa ile ilgili tarihi sırlar ve Da vinci'nin eserlerinde bu sırlar ile ilgili ipuçları bıraktığına değinilir.. Kayıp Sembolde de karakterimiz Washington da insanlığın yüzyıllardır beklediği bir gerçeğin peşine düşerken bulur.. Cehennem benim favorim neden mi ?.. Çünkü içerisinde İstanbul var.. Muhteşem bir hikaye..

Olaylar çok hassas, tahmin edilebilir gibi gözüküyor fakat asla sonunun ne olacağına emin olamıyorsunuz.Bu da yazarın diğer kitaplarını okuma isteği uyandırıyor insanda.. :) 

Kitapların film uyarlamaları da yapıldı.. Robert Langdon'u Tom Hanks canlandırıyor..



Elimden geldiğince sizlere farklı türlerden kitaplardan bahsetmek istedim.. Kitap bilgi birikiminizin vazgeçilmez bir parçası ve insan gelişimine en çok katkıyı sağlayan unsurların en başında..
İnsanın düşüncelerini olgunlaştır.. 

Viktor Hugo ne güzel demiş '' Her kitap bir insandır , okumasını bilene. '' 

Çok okuyun , Okumaya  teşvik edin ve Sevgiyle Kalın,






5 yorum:

  1. Hepsi en beğendiklerim, hepsi mükemmel kitaplar. Ellerine sağlık kuzum

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Medişş .. :)

    YanıtlaSil
  3. dan brownun bütün kitaplarını okudum sadece kayıp sembolun sonunu kötü bulmuştum, başka türlü bağlasaydı keşke demiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dan Brown enteresan araştırmacı bir yazar, diğer tüm kitaplarında beklentiyi fazlası ile yükseltmişti. Bu sebeple olabilir sanıyorum.. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
    2. Dan Brown enteresan araştırmacı bir yazar, diğer tüm kitaplarında beklentiyi fazlası ile yükseltmişti. Bu sebeple olabilir sanıyorum.. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popular Posts

Categories

Bana daha kolay ulaşmak için izlemeye nedersin?

Popular Posts